Alvorens te beginnen is het nodig enkele begrippen duidelijk ter verklaren. Ten eerste de begrippen "voornaam", "familienaam", "nummer" en ten tweede de begrippen "personen" en "families".
Dus als er in de databank twee personen zijn met de naam "Bart Peeters" worden ze toch nog onderscheiden van elkaar door hun nummer. Elke nummer is geldig en je bent niet verplicht om te beginnen met "0" of "1".
Jijzelf kan dit nummer kiezen, tenzij je databank is opgebouwd aan de hand van een GEDCOM bestand. In dat geval kiest "ged2gwb" een nummer.
Dit nummer verschijnt enkel op de "wijzig" paginas, niet in de andere paginas.
Maar aangezien we jullie niets onthouden: Je kan toch gebruik maken van die nummers. Je kan de nummer plaatsen tussen voornaam en familienaam, met een punt ervoor. Bijvoorbeeld: Je kan de Bart Peeters met nummer 4 zoeken door te typen: "Bart .4 Peeters".
Opmerking:
Meestal moet je je van die nummers niets aantrekken: Schrijf niets, GeneWeb zal zelf 0 invullen, en alles is in orde.
Om wijzingen aan te brengen, kan je:
Je ziet dan een invulformulier om een familie in te voeren. Lees de volledige uitleg in: Een familie invoeren..
In de Web pagina van een persoon klikken op "Wijzigen" toont een scherm met meerdere mogelijkheden. Afhankelijk van de concrete situatie van de pesoon, zijn er andere keuzes.
Opmerkingen:
Dus klikken op "Verwijderen" zal nog niet de persoon uit de databank wissen, maar zal u een scherm tonen waarin u de verwijdering nog moet bevestigen. Als u de persoon niet wilt verwijderen ga je gewoon terug naar de vorige webpagina ("Back" functie van uw browser).
Zo is bijvoorbeeld in het scherm "Invoeren /Ouders " de familienaam van de vader vooraf ingevuld. Vaak is dit handig (vaders hebben vaak dezelfde familienaam als hun kinderen), maar als je dit wil veranderen, kan je dit dus gerust doen.
Wat moet je doen:
Wat moet je doen:
Dit brengt met zich mee dat je, als je bijvoorbeeld een typfout wilt verbeteren, dit moet doen via het scherm "Wijzig / Familie" en niet opnieuw via de keuze "Invoeren / Familie".
Hierna wordt volledigd uitgelegd hoe je dit formulier moet invullen.
Het formulier "Invoeren / Familie" is bijna hetzelfde als dit scherm. De uitleg die hierna volgt is dus ook geldig voor het scherm "Invoeren / Familie" .(Het scherm "Invoeren / Familie" voegt in de databank gegevens toe, "Wijzig / Familie" wijzigt gegevens, dat is het verschil tussen de twee.)
Invullen
Alle velden (vooraf ingevuld of niet) kunnen worden verbeterd, leeggemaakt ... Als je alle wijzigingen hebt aangebracht, klik je onderaan op "OK".
Merk de knop "Konnektie / Maken" rechts naast de velden van een persoon op.
Weet dat bij het gebruik van "Konnektie" de opzoeking van de persoon gebeurt via de "sleutel". Hierin zijn hoofdletters en kleine letters gelijkwaardig.
Let er bij het gebruik van "Maken" op dat je hooddletters, accenten... schrijft zoals je ze wil zien in de databank. De persoon wordt gecreëerd met de spelling die je hier gebruikt hebt.
Voor kinderen moet je de familienaam niet invullen. Als je niets invult wordt de naam van de vader overgenomen.
Enkele wijzigingen die je kan uitvoeren
Hier wordt uitgelegd hoe je sommige wijzigingen kan uitvoeren.
Operking: Dit geeft je enkel een "groter" invulformulier, met meer plaats om namen van kinderen in te voeren. Er worden geen gegevens weggeschreven in de databank.
Let dus op: Zolang als je klikt op "Invoegen / Kind", zorgt klikken op "OK" er niet voor dat je wijzigingen worden opgeslagen. Je krijgt enkel een groter invulformulier te zien. Je moet ook niet denken dat "Invoegen / Kind" ervoor zorgt dat de naam van het kind dat je net hebt ingetypt wordt opgeslagen: dit is niet zo. Elk niet-leeg veld met de naam van een kind wordt uiteindelijk opgeslagen.
Als je een kind dat reeds bestaat in de databank wilt toevoegen aan een familie, moet je de knop "Konnektie / Maken / Maken F / Maken M" op "Konnektie" zetten.
Het bevestigen van de uitgevoerde wijzigingen
Het opslaan van de aangebrachte wijzigingen gebeurt pas als je op "OK" klikt. Pas als je dat gedaan hebt, worden de aangebrachte wijzigingen opgeslagen in de databank.
Onthoud ook dat, zoals hierboven reeds vermeld, dat de bevestiging en het opslaan van de gegevens niet gebeurt als je op "Invoegen / Kind" geklikt hebt. Je krijgt dan enkel een groter invulformulier, het is geen bevestiging van de aangebrachte wijzigingen, er wordt nog niets opgeslagen.
Als de gegevens correct opgeslagen zijn, zie je een scherm als dit:
... met daaronder de namen van ouders en kinderen.
Misschien zie je ook enkele waarschuwingen: Bijvoorbeeld: "Het kind is geboren na de dood van zijn moeder". Je kan die fouten best snel verbeteren, maar de gegevens zijn intussen wel al opgeslagen.
Door te klikken op bijvoorbeeld de moeder, zie je haar persoonlijke pagina. Het zou kunnen dat je geen wijzigingen niet ziet. Probeer dan eens de "reload" functie van uw browser.
Dat duidt erop dat er iets mis is gegaan. Je kan proberen dit op te lossen, of niks doen en verder "surfen".
Als de foutboodschap zegt dat een "persoon" al bestaat wil dit zeggen dat je een persoon hebt aangemaakt waarvan de combinatie "voornaam, familienaam en nummer" reeds is ingenomen door een ander(?) persoon.
Oplossing:
Klik dan opnieuw op "OK".
Als de foutboodschap zegt dat een persoon niet bestaat heb je een "Konnektie" naar een niet-bestaand persoon gemaakt. Misschien heb je een typfout gemaakt, of een verkeerd "nummer" ingevuld.
Dit formulier toont enkel een knop om de verwijdering te bevestigen. Je kan nog steeds teruggaan en niets verwijderen door de "Back" funcite van uw browser te gebruiken.
Als je op "OK" hebt gedrukt wordt een nieuw scherm getoond met de tekst "Familie verwijderd".
De familie is verwijderd uit de databank, maar de ouders en de kinderen bestaan nog steeds: Tussen de vader en de moeder is er echter geen verband meer, en de kinderen zijn wezen geworden.
Het invullen van de invoervelden
Alle velden mogen worden ingevuld, leeggemaakt, gewijzigd... Als je alle wijzigingen hebt aangebracht, druk dan op "OK".
Mat sommige knoppen kan je iets invoegen: "Invoegen / Alias", "Invoegen / Bijnaam"
Deze knoppen dienen niet om de zopas geschreven bijnaam, alias op te slaan in de databank, maar om een extra veld te krijgen om een tweede, derde... bijnaam in te vullen.
Dus als je op "OK" klikt als je een van deze knoppen hebt ingedrukt, wordt je een groter invulformulier voorgeschoteld, maar worden er nog geen wijzigingen opgeslagen.
Dus als je na het drukken op "OK" opnieuw het infulformulier "Wijzig / Persoon" te zien krijgt, weet je dat er (nog) geen wijzigingen zijn opgeslagen in de databank.
Uitleg over de verschillende velden
We leggen even kort de betekenis van de verschillende velden uit.
Wij stellen voor om de gewone naam in het veld "voornaam" in te vullen. Andere voornamen (complete voornaam, andere spellingen, ...) kunnen dan worden ingevuld bij "Alias voor voornaam". De namen met een nummer zoals in "Albert II" kunnen best in het veld "publieke naam" worden ingevuld.
Op die manier leveren de overzichten met alle voornamen en dergelijke de leukste resultaten. Als je steeds de volledige voornaam invult in het veld voornaam, zullen zeer veel "voornamen" slechts één maal voorkomen.
Je kan personen ook opzoeken op hun "publieke naam", als die tenminste is ingevuld.
Als er een publieke naam is, wordt die als titel van de individuele pagina getoond, in plaats van het gebruikelijke combo "voornaam familienaam".
Je kan personen ook opzoeken op hun bijnaam. Zo is "Louis VI" op te zoeken als: "Louis VI de dikke", "Louis VI" "Louis de dikke"...
Vaak er zijn er meerdere bijnamen: "Willem de veroveraar", "Willem de bastaard". Je kan de knop "Invoeren / Bijnaam" gebruiken om meerdere bijnamen in te brengen in de databank.
Als er een bijnaam is ingevuld wordt deze na de voornaam getoond als titel van de individuele pagina van een persoon.
Bijvoorbeeld: "Norma Jean Mortenson" is gekend als "Marilyn Monroe". Merk op dat het alias een geheel vormt: geen sprake van een "Norma Jean Monroe" or "Marilyn Mortenson".
Als er een of meerdere aliassen zijn worden ze getoond in de individuele pagina in kleine, vette letters onder de titel.
Er mogen dus meerde "alias"sen "voor voornaam" zijn.
Je kan een "alias voor voornaam" gebruiken in een opzoeking, maar ze worden niet beschouwd als echte voornamen en dus ook niet opgenomen in de lijst van voornamen.
Als er een "alias voor voornaam" is ingevuld worden ze in kleine letters getoond onder de titel in een individuele pagina.
Titels zijn opgebouwd uit twee delen: de titel zelf en de plaats waarop hij van toepassing is. De titel zelf is bijvoorbeeld: "hertog", "baron", "koning"... De plaats is bijvoorbeeld "van België", "van Nederland"...
Merk op dat in de individuele paginas de volledige titel wordt getoond, bijvoorbeeld "Koning van België". Je kan titels ook aanklikken om te zien wie er nog dezelfde titel draagt.
De scheiding van de titel in twee delen laat toe alle personen met een titel "graaf" op te zoeken, of alle personen met een titel "van Vlaanderen".
Het veld naam laat toe een naam te associëren met een titel. Zo is bijvoorbeeld "Charles Quint" gekend onder de naam "Charles I" als "koning van Spanje" en onder de naam "Charles IV" als "koning van Sicilië".
Het veld N-de wordt gebruikt voor titels met een nummer. Bijvoorbeeld: "5de hertog van Hamilton". Dit nummer is niet te verwarren met de "volgnummer", "Edward VII" is niet de zevende koning van Engeland.
De knop "Voornaamste titel" laat toe een titel als belangrijkste te specifiëren. Het is enkel de belangrijkste titel die wordt getoond in bijvoorbeeld de pagina van zijn echtgenoot.
De volgende velden laten toe een begin- en einddatum voor de titel aan te geven.
Je kan een titel verwijderen door de inhoud van het eerste veld "Titel" te verwijderen.
Als je in "wijzigen" of "vriend" modus werkt, zijn alle gegevens toegankelijk. Je geraakt in "wijzigen" of "vriend" modus door in het verwelkomingsscherm van GeneWeb onderaan het wachtwoord in te vullen.
Langere bronvermeldingen passen eerder in het veld "Aantekeningen".
Bevestigen
Je voert met de knop "OK" een bevestiging uit van de aangebrachte wijzigingen. De wijzigingen worden opgeslagen in de databank. Als je dat niet wilt, gebruik dan gewoon de "Back" functie van uw browser.
Merk ook op dat als ergens een "Invoegen / ... " ingedrukt werd, er enkel een nieuw, groter invulformulier getoond wordt. Er is dan (nog) geen bevestiging gebeurd.
Als de bevestiging echt in orde is, zie je een scherm met als hoofding:
Je ziet de naam van de persoon, waarop je kan klikken.
Misschien zie je ook enkele waarschuwingen i.v.m. onjuistheden van data. De gegevens zijn weliswaar opgeslagen in de databank, maar je kan die fouten toch best eerst oplossen.
Als je klikt op de naam van de persoon, zie je zijn/haar individuele pagina. Als je daarin geen wijzigingen ziet, gebruik dan de "reload" functie van uw browser.
Dat duidt erop dat er iets mis is gegaan. Je kan proberen dit op te lossen, of niks doen en verder "surfen".
Als de foutboodschap zegt dat een "persoon" al bestaat wil dit zeggen dat je een persoon hebt aangemaakt waarvan de combinatie "voornaam, familienaam en nummer" reeds is ingenomen door een ander(?) persoon.
Oplossing: Ga terug en verander het nummer van de persoon. Merk op dat de foutboodschap het eerste vrije nummer vermeldt.
Het volgende scherm toont enkel de knop "OK" om de verwijdering te bevestigen. Je kan daar nog steeds van afzien door de "Back" functie van uw browser te gebruiken.
Als je op "OK" klikt zie je een nieuw scherm met de titel "Persoon verwijderd".
In feite is de persoon niet helemaal verwijderd. Weliswaar zijn alle gegevens over hem verwijderd, maar als je een vader verwijderd bijvoorbeeld blijft er nog steeds een familieverband en dergelijke.
Opmerking: Deze sectie beschrijft niet hoe je twee volledige databanken kan samenvoegen: dat wordt elders uitgelegd.
Het samenvoegen van twee personen is niet geautomatiseerd. Dit heeft natuurlijk nadelen, maar een groot voordeel is dat je zelf voortdurend controle hebt over wat er precies gebeurt met de gegevens in je databank.
De werkwijze is als volgt:
We moeten daarom de volledige lijst van voorouders overlopen om te zien of er "samenvoegbare" personen zijn. Gelukkig doet GeneWeb dit voor ons. Het toont ons de voorouders die kunnen worden samengevoegd.
Hierna wordt de volledige werkwijze uitgelegd. Volg deze instructies als je zelf een "samenvoeging" doet.
Daarna moet je, vertrekkend van de pagina van de moeder of de vader van de familie, op "Wijzigen" drukken. Als de families samenvoegbaar zijn zal u de mogelijkheid zien om de twee families samen te voegen. Indien nodig kan u zo vaak als nodig de volgorde van de gezinnen wijzigen.
Terugkeren naar de gebruiksaanwijzing.